Rosacea: behandling och vård av hud med benägenhet för rodnad

Rosacea är inget man dömer efter. Även om personer med denna diagnos till en början finner kosmetisk hemvård omöjlig. Även i remission är det som att gå genom ett minfält att använda en ny produkt på en så reaktiv och känslig hud: kärlreaktionen är oförutsägbar - huden kan "brinna upp", rodnad, sveda, klåda och inflammation uppträder.

En sådan reaktion är inte en anledning att ge upp, för förutom dermatologisk behandling behöver huden med rosacea vård och komfort. Precis som all annan hud behöver den regelbunden rengöring, återfuktning och näring. Endast medlen bör vara så skonsamma som möjligt, deras uppgift - att lugna, minska vaskulär reaktivitet, minska inflammation.

Vad är rosacea?

Rödhet (erytem), fjällighet, utvidgning av blodkärl - allt detta är karakteristiska tecken på förvärring av rosacea. Dessutom uppträder pustler på huden - papler och pustler som har en visuell likhet med pormaskar, men utan svarta prickar.

Inflammationen är främst lokaliserad till kinderna, kindbenen, pannan, hakan och näsan. Mer sällan kan rodnad förekomma bakom öronen och i hårbotten. Rosacea på kroppen kan vara lokaliserad till halsen, bröstet.

röda prickar huden

Sjukdomen är icke-infektiös, vilket innebär att den inte är smittsam. Ändå orsakar förvärring av utslag i ansiktet betydande obehag. Förutom rodnad kan den inflammatoriska processen åtföljas av klåda.

Rosacea-rodnad kan uppstå på olika ställen i ansiktet:

 • Kinderna: Ett av de vanligaste områdena för rodnad vid rosacea är kinderna. Här kan huden bli röd och irriterad, ibland med tydliga röda fläckar eller röda knottror.
 • Näsan: Rosacea påverkar ofta näsan. Rodnad på detta område kan uppträda som röda fläckar eller inflammerade områden. Ibland kan man också se vidgade blodkärl på näsan.
 • Pannan: Pannan kan också påverkas av rodnad vid rosacea. Detta visar sig vanligtvis som röda fläckar eller omfattande rodnad på huden.
 • Hakan: Huden på hakan kan också bli röd och irriterad vid rosacea. Rodnad på detta område kan bero på inflammation eller röda fläckar.

Dessa områden i ansiktet är ofta benägna att rodna och deras tillstånd kan variera beroende på hur allvarligt tillståndet är och olika faktorer som stress, näring och miljöexponering.

Rosacea delas in i olika stadier och subtyper:

mild rosacea

Diatese - Preliminärt stadium eller bättre förstadium

Detta stadium kännetecknas av plötsliga episoder av rodnad (t.ex. efter att ha ätit kryddstark mat) som försvinner av sig själv efter en kort tid. Dessa utbrott orsakas av olika skäl. Denna typ av rodnad är främst lokaliserad i mitten av pannan, på näsan, hakan och kinderna.

 

klåda ansiktetErytematotelangiektatisk rosacea (vaskulär rosacea) (ETR) - Subtyp I

Medlemmar av denna typ lider av rodnad, torrhet och fjällning, och huden tenderar att klia, sticka eller bränna. Små röda blodkärl blir synliga nära hudytan (telangiektasi).

 

 

rosacea utslag

Papulopustulös rosacea (PPR) - Subtyp II

Denna subtyp kännetecknas av att finnar uppträder, utöver de typiska andra symtomen - rodnad, klåda, flagning. Inflammationerna yttrar sig som röda knottror, papler och pustler. De kan kvarstå i flera veckor. I vissa fall utvecklar rosacea-patienter lymfödem, en ansamling av vätska i vävnaderna.

 

rhinophyma

Fymotös rosacea - Subtyp III

Detta är den allvarligaste formen av rosacea, vars huvudsakliga symtom - nodulära utväxter (phyma), som påverkar talgkörtlarna och bindväven, phimosis-förändringar i näsan (rhinophyma), oftast förekommer hos män. Detta tillstånd kan orsaka betydande psykiskt lidande.

 

Varför rosacea uppstår: orsaker till sjukdomsutvecklingen

Faktorer som påverkar förekomsten av exacerbationer av rosacea:

 • Missbruk av kryddstark mat, kryddor
 • konsumtion av varma drycker (60˚ och högre)
 • kemisk peeling
 • användning av läkemedel med kortikosteroider (steroidal rosacea)
 • kosmetika med aggressiva komponenter
 • tar vissa mediciner
 • överdriven solinstrålning, UV-strålning
 • stark vind
 • exponering för höga och låga temperaturer
 • alkoholmissbruk

Bästa hudvård och behandling för hud med rosacea

Hur tar man hand om rosacea-benägen hud? Det bästa är att använda milda och framför allt olje- och parfymfria formuleringar för känslig hud, som stärker kapillärerna och lindrar rodnad.

Ansiktstvätt

Vid rosacea producerar huden svett och talg, och dess föroreningsnivå under dagen är inte värre än för frisk hud. Vi använder de mest skonsamma rengöringsmedlen för rosacea.

Yellow Rose Astringent Lotion, 200 ml 
Lotionens reglerande egenskaper hjälper till att minska talgproduktionen och krympa porerna, vilket minskar oljig glans och hjälper till att bekämpa de blemmor som är karakteristiska för rosacea. Lotionens speciella lugnande ingredienser ger en mild och uppfriskande effekt som hjälper till att lindra den irritation och rodnad som kännetecknar rosacea. Dessutom har lotionen fuktgivande och tonande egenskaper som hjälper till att återställa hudens naturliga fuktbalans.

Återfuktning

För rosacea-hud är det mycket viktigt att hela tiden hålla hudens ytskikt återfuktat, annars kan man inte undvika torrhet och irritation och förvärringarna kommer att bli mer frekventa. Efter att huden rengjorts försiktigt är det viktigt att mätta ansiktet med ett återfuktande serum. Det är bäst att använda medel i form av lösningar. De innehåller komponenter i den naturliga fuktgivande faktorn och bidrar till snabb mättnad av fukt i hudens ytskikt.

Yellow Rose Sensitive Skin Care Face Serum
Rosacea serum med regelbunden användning jämnar synligt ut hudtonen och eliminerar torrhet. Den unika kompositionen återställer och stärker den hydrolipidiska barriären, minskar irritation, rodnad och klåda. Prebiotiskt extrakt är ansvarigt för att stärka hudens immunitet, skydda den mot patogena bakterier och torka ut.
Yellow Rose Sensitive Skin Care Face Сream 
Tack vare en hög koncentration av ceramider och prebiotika lugnar och lugnar denna rosacea-kräm effektivt huden, minskar inflammation och återställer hydrolipidbarriären. Produkten hjälper till att förbättra hudfärgen genom att minska rodnad. Kollagen i kompositionen är ansvarig för att öka elasticiteten och utjämna rynkor, vilket gör vävnadens struktur mjukare. Ansiktskräm mot rodnad skapas speciellt för ägare av känslig och torr hud, som är benägen för inflammation.

Återhämtning

Vid rosacea är det viktigt att ha ljusterapisessioner hemma för att vitalisera och reparera huden. Kalla kosmetiska masker fungerar som kalla lotioner - så att du kan tämja hudens reaktivitet. Ofta innehåller maskerna antistressingredienser, probiotika, vitaminer, antioxidanter och till och med lipider.

Yellow Rose Sensitive Skin Care Face Mask 

Denna ansiktsmask för rosacea har en speciell sammansättning med en hög koncentration av lugnande ingredienser, prebiotika och ceramider. Tack vare detta fungerar produkten omedelbart: den minskar irritation och inflammation, eliminerar brännande känsla. Den uppfriskande gelstrukturen hjälper till att behagligt kyla och slappna av huden.

Vanliga frågor och svar

Vad orsakar rosacea?

Den främsta orsaken till att sjukdomen uppträder anses vara en patologi i blodkärlen, nämligen - en förändring i deras ton.

Vad fungerar bra för rosacea?

Laser för behandling av rosacea i kombination med vårdande kosmetika för känslig hud ger de bästa resultaten av effektivitet.

Var kan rosacea förekomma?

Sjukdomen uppträder oftast i T-zonen i ansiktet, men den kan också påverka hårbotten, nacke och bröst.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras